Zomerfeesten en BBQ’s, do’s en dont’s

20-06-2019

Het weer wordt steeds mooier. Partytime breekt aan. Maar hoe zit dat in je studentenflat of –huis? Kun je zomaar een zomerfeest geven?

Ja, als je je maar aan een paar regels houdt. De belangrijkste is: geen overlast voor de buurt! De andere regels hangen af van het soort feest wat je wilt geven. Een besloten feest kun je zo houden, zo lang er maar minder dan 40 mensen komen, je er geen promotie voor maakt (flyers bijvoorbeeld) en geen geld voor entree of drank vraagt.

Hier moet je toestemming voor vragen

Voor een open huisfeest met meer dan 40 gasten moet je vier weken van tevoren toestemming vragen bij DUWO (kan met een contactformulier). Voor bijzondere voorzieningen (bijvoorbeeld een steiger of buitentoilet) moet je even met DUWO overleggen. Grote feesten moet je doorgaans ook aanmelden bij de gemeente, dus vraag ook daar na wat de regels zijn. Voor en na het feest komt DUWO je huis inspecteren. Het is natuurlijk de bedoeling dat het er ook after the party weer netjes uitziet.

Barbecuen

In de studentenhuizen waar ze het geluk hebben over een tuin te beschikken, staat de barbecue waarschijnlijk al klaar. En bij sommige studentencomplexen staat er zelfs een. Wil je barbecueën? Voor het feest op zich gelden dezelfde regels als boven. Houd bij een barbecue nog even rekening met onderstaande adviezen rond (brand)veiligheid en gezondheid.

  • zet je barbecue op een stevige ondergrond;
  • zorg voor een plek uit de wind (ook in verband met je buren);
  • gebruik vooral geen spiritus, benzine of petroleum om het vuur aan te steken;
  • blaas niet in het vuur, maar gebruik een waaier of blaasbalg;
  • pas op met loshangende kleding. Draag een katoenen schort. Geen nylon;
  • kijk uit met alcohol in de buurt van het vuur;
  • check de toevoerslang van een gasbarbecue op gaatjes;
  • zet de gasfles van je gasbarbecue ernaast in plaats van eronder;
  • houd een natte dweil of deken bij de hand;
  • doof je barbecue met zand.

Houd in je achterhoofd dat barbecueën op houtskool het schadelijke fijnstof vrijmaakt. Voor iedereen slecht, maar vooral voor astmapatiënten. Barbecueën op hout is niet aan te bevelen. Het geeft enorme rookontwikkeling (en dus overlast voor je buren).

De regels voor feesten zijn uitgebreider op de website te lezen. Daar staat ook een contactformulier voor toestemming voor een open huisfeest.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden