‘Veiligheid staat simpelweg voorop’

31-01-2019

Hoe een kapstokhaak de veiligheid in de weg kan zitten. Voor DUWO is het dagelijkse praktijk om met betrokkenheid en passie een aantrekkelijke woonomgeving voor studenten te creëren. “We doen dit in dialoog met onze bewoners, maar daarbij staat de (brand)veiligheid van onze panden altijd voorop en we gaan ver om dit te borgen,” zegt sociaal beheerder Richard van der Straaten.

De Geschillencommissie Wonen Zuid-Holland verklaarde onlangs de klacht van een bewoner tegen het weghalen van kapstokhaken in de gang van een studentencomplex in Leiden ongegrond. De brandweer had DUWO na een controle van het pand verplicht de haken te verwijderen. Richard van der Straaten, sociaal beheerder bij DUWO in Leiden, licht toe: “De gang is in geval van brand een vluchtweg. Met het oog op brandveiligheid moesten we van de brandweer alle obstakels verwijderen. We hebben de bewoners de gelegenheid gegeven om de kapstokhaken in hun eigen kamers op te hangen. De meesten hebben hier gehoor aan gegeven.”

Seizoenproduct

Eén bewoner had moeite met het onderbrengen van de jassen en diende een klacht in. De kwestie liep op tot de Geschillencommissie. Deze stelde DUWO na een hoorzitting eind vorig jaar in het gelijk. Van der Straaten: “We hebben de situatie in het verleden gedoogd omdat de brandweer ons die ruimte gaf. Daarbij hebben we geprobeerd om samen met de bewoners van de kapstokhaken een seizoenproduct te maken met in de winter alleen winterjassen en ’s zomers alleen zomerjassen. Dit is niet gelukt, waarna de brandweer ons verplichtte de haken weg te halen. In het verleden heeft de brandweer door dergelijke obstakels wel eens moeite gehad om toegang te krijgen tot complexen. We onderschrijven als DUWO volledig dat dit de veiligheid van bewoners in gevaar brengt, en dat wíllen we niet.”

Mooie job

Het gebeurt gelukkig niet vaak dat meningsverschillen tussen DUWO en bewoners oplopen tot de Geschillencommissie. Van der Straaten: “Aanpassingen in complexen of het invoeren van nieuwe beheermaatregelen gebeuren zo veel mogelijk in overleg met de bewoners. We hebben op al onze complexen student-beheerders, die uiteraard dicht bij de andere bewoners staan. Met hen bespreek ik als sociaal beheerder regelmatig beheerzaken zoals brandveiligheid en hygiëne. Een hartstikke mooie job!

De veiligheid van onze panden is een gedeelde verantwoordelijkheid. We doen er alles aan om dit in samenspraak met onze bewoners te borgen. Dat lukt bijna altijd, maar in dit voorval helaas niet. Als het om veiligheid gaat, sluiten we echter geen compromissen. Ik vertel bewoners liever dat ze een kapstok moeten weghalen dan dat ik hun ouders moet melden dat hun zoon of dochter een brandend complex niet op tijd heeft kunnen ontvluchten. Veiligheid staat simpelweg voorop.”

In een interview in het Leidsch dagblad kreeg DUWO onlangs een pluim van de brandweer voor haar veiligheidsbeleid Je leest het artikel hier.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden