Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

TU-Noordcampus: Ketelhuis wordt Vakwerkhuis

Leestijd: 4 min

Het Ketelhuis op de TU-Noordcampus in Delft wordt verbouwd. Daarmee krijgt de campus er een multifunctionele creatieve community bij, waar studenten, ondernemers, zzp’ers, start-ups, creatievelingen en zelfs hele gezinnen terecht kunnen voor uiteenlopende zaken, van een flexibele werkplek voor een middagje tot en met pannenkoeken in het weekend. Het is straks allemaal te vinden in het Vakwerkhuis.

Het Ketelhuis is een rijksmonument en was voorheen van DUWO. Het was het enige nog niet gerenoveerde pand op de TU-Noordcampus. Het gebouw, met een aangebouwde machinistenwoning, werd in 1903 daadwerkelijk als ketelhuis gebouwd. Het zorgde voor de energievoorziening van de onderwijsgebouwen van de toenmalige Polytechnische School (nu TU) in het gebied. DUWO wilde het gebouw (niet geschikt voor studentenhuisvesting) verkopen aan een partij met creatieve ideeën voor een goed op de campus passende functie. Het duurde even voor zo’n partij voorbij kwam, maar uiteindelijk bleek architectenbureau Vakwerk veruit de leukste plannen te hebben. De aankoop is inmiddels achter de rug en de renovatie en verbouwing zijn in volle gang.

Ultieme kans

Initiatiefnemer van het plan, architect Paul Ketelaars van Vakwerk, kent het Ketelhuis al sinds hij in Delft kwam studeren. “Ik heb het altijd een mooi pand gevonden,” vertelt hij. “En ik vond het ook altijd zonde hoe het erbij stond. Toen we anderhalf jaar geleden begonnen, zochten we een leuke werkplek. We konden toen terecht in de Dynamohal op de TU-Noordcampus, waar ontwerpbureau Fabrique werkplekken over had. We vonden dat een enorm leuke werkomgeving, maar wisten dat we er op termijn uit moesten. Het Ketelhuis ernaast was voor ons de ultieme kans om ook zo’n grote open werkomgeving te creëren. Maar het was veel groter dan we nodig hebben. En we hebben niet de ambitie om uit te groeien tot een groot bedrijf. Toch willen we wel de dynamiek van zo’n grote, uitnodigende werkomgeving.” 

Studenten gereduceerd tarief

Om ook de overige ruimte een goede invulling te geven, bedacht Vakwerk plannen om meer doelgroepen aan te spreken en binnen te halen. Het architectenbureau heeft zelf niet meer dan 20-25 mensen in dienst, terwijl het Ketelhuis er wel drie tot vier keer zoveel kan huisvesten. Het gebouw wordt daarvoor niet opgedeeld in kleine werkkamertjes, maar krijgt een grote open werkruimte, flexibele werkplekken, meeting rooms, (ook) aparte werkruimten, een werkplaats annex maker space, een café en een terras. Overdag kunnen de mensen van het bureau er aan het werk, maar ook ondernemers, start-ups, zzp’ers en studenten. Ze kunnen er een werkplek of een ruimte huren, voor langere tijd, maar ook voor een dag(deel) of zelfs voor een uur. Dat is bijzonder, want nergens in Delft is die mogelijkheid nog aanwezig. Voor studenten geldt een gereduceerd tarief.

Na werktijd blijven de ruimtes beschikbaar, bijvoorbeeld voor avondbesprekingen, presentaties of workshops. In de grote open ruimte kunnen zelfs evenementen, tentoonstellingen en pop-upactivteitenplaats vinden, waarbij ook valt in te spelen op de Delftse (culturele) agenda. Vakwerk ziet volop mogelijkheden voor serieuze en ludieke activiteiten door alle seizoenen heen. Zelfs de mogelijkheid om bij mooi weer met iedereen naar buiten te verhuizen (er is een grote tuin voor het pand).

Strandje aan het water

Het café komt aan de kant van de tuin aan de Schie. Het is in eerste instantie bedoeld voor iedereen die in het Vakwerkhuis werkt, maar ook mensen uit de TU-wijk en andere passanten zijn welkom. Ook in het weekend. Bij Vakwerk zien ze er dan zelfs hele gezinnen aan de pannenkoeken zitten.

Paul Ketelaars: “Het is een kwestie van inspelen op de dingen die voorbij komen. We houden er zeggenschap over, want we gaan dat café zelf doen, al zoeken we er wel een bedrijfsleider voor. Je kunt er straks koffie drinken, maar ook eten, niet heel uitgebreid, maar wel goed eten. We zitten er op een goede plek, aan de voet van de brug en op de overgang tussen de TU-wijk en het centrum. Als ook Delftenaren die plek ontdekken, zou het zo maar kunnen dat we straks met mooi weer een strandje aan het water hebben.”

CO2-neutraal rijksmonument

Ondertussen wordt er hard gewerkt aan het Ketelhuis. Bij de verbouwing wordt het pand ook uiterst duurzaam (all electric) gemaakt. Voor oude gebouwen en monumenten geldt dat het doorgaans heel moeilijk is om ze voldoende duurzaam te maken. Maar als het Ketelhuis all-electric wordt, zou het het eerste CO2-neutrale rijksmonument van het land zijn.

Vakwerk hoopt de renovatie en verbouwing rond oktober-november af te ronden, waarna het Vakwerkhuis eind van het jaar in gebruik zou kunnen worden genomen. De medewerkers van het bureau zitten zelf voorlopig nog in de Dynamohal. Ketelaars: “Maar straks hebben we in het Vakwerkhuis een heel toffe werkomgeving”.

Nieuwsoverzicht