Ook Delftse studenten gaan afval scheiden

18-08-2020

In tien DUWO-studentenflats in Delft worden dezer dagen containers voor PMD geplaatst. Zo kunnen de bewoners verpakkingen van plastic of metaal en drinkpakken kwijt in hun eigen gebouw. Fijn, want daardoor kan er steeds meer worden gerecycled en dat bespaart nieuwe grondstoffen en energie.

 

Op veel plaatsen in Delft worden in opdracht van de gemeente momenteel PMD-containers geplaatst door afvalverwerker Avalex. En nu zijn ook de grote studentencomplexen van DUWO aan de beurt. Vanaf 18 augustus worden de containers geplaatst bij de drie complexen aan de Balthasar van der Polweg, Keverling Buismanweg, Stieltjesweg, Korvezeestraat, Mijnbouwplein, Rotterdamseweg, Leeghwaterstraat en Prof. Schermerhornstraat.

Privé-initiatief

Maar al in 2019 kwam student Michiel Maas met een privé-initiatief voor PMD-containers in zijn eigen studentenflat. En hij deed er zelfs een klein onderzoekje naar. Michiel studeert ICT aan de Haagse Hogeschool en woont al vijf jaar in een studentenflat in Delft. Ter gelegenheid van het lustrum van het studentenhuis wilde hij graag iets teruggeven aan de flat. Nu scheidde hij met zijn huisgenoten al PMD, maar de dichtstbijzijnde wijkcontainer was een stukje lopen. Daardoor hoopten de zakken PMD zich op in de gang, wachtend tot iemand zich geroepen voelde om het weg te brengen. Na een brainstorm besloot Michiel om te gaan kijken of hij PMD-containers voor in het complex zou kunnen regelen.  

Na wat rondvragen kreeg Michiel het klantcontactcentrum van Avalex aan de lijn. “Ik heb gewoon heel brutaal gebeld”, vertelt hij. Nadat hij zijn vraag had gesteld was het even stil aan de andere kant van de lijn en werd er overlegd. Toen kwam het antwoord: ja, dat kan! Zo is het project gaan lopen. Michiel heeft zelf met de huisbaas van zijn complex overlegd. Die stond open voor het project, mits het mogelijk was om het weer terug te draaien als het geen succes was.

Enquête: 90% blij met PMD-containers

Ondertussen is al gebleken dat studenten flink gemotiveerd zin om afval te scheiden. In elk geval in de studentenflat van Michiel, want hij voerde na de komst van de PMD-containers een eigen enquête onder medebewoners uit. Ze bleken razend enthousiast over het project. Van de 89 respondenten gaf 90% een 8 of hoger. De helft van de studenten gaf het project zelfs een 10. Op de vraag of het project moest worden teruggedraaid (de PMD-containers weer omgeruild voor restafval) gaven 88 van de 89 studenten aan dat ze de PMD-containers wilden behouden. 75 van de studenten gaven overigens aan graag een glasbak dichter bij het complex te willen. Daarom heeft Avalex inmiddels een glasbak in de buurt gezet.

Er kan veel meer bij het PMD dan je denkt

Voor de studenten die nu PMD kunnen gaan scheiden heeft Michiel nog een tip: “Er kan veel meer bij het PMD dan je verwacht. Eigenlijk alle verpakkingen die niet van glas of karton zijn. Als je goed de informatie leest kun je je huisgenoten een beetje helpen door ze te wijzen op wat er allemaal óók PMD is.”

Wil je ook weten wat er allemaal bij het PMD kan? Kijk dan op de infopagina of bij de Wat-Hoort-Waar-poster in het Nederlands of het Engels.

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden