Nog eens 470 studentenwoningen op campus Leidse Schans

06-06-2019

DUWO gaat nog eens circa 470 nieuwe studentenwoningen aanbieden op de studentencampus (Y)ours aan de Leidse Schans in Leiden. De woningen worden in beheer genomen voor vermogensbeheerder Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Daarvoor heeft nu ook de toezichthouder op woningcorporaties, de Autoriteit Woningcorporaties (AW), toestemming gegeven. DUWO beheert al sinds 2015 circa 600 woningen op de campus. De sleuteloverdracht voor het eerste blok nieuwe woningen was donderdag 6 juni.

 

DUWO is al vanaf het begin betrokken bij de campus op de Leidse Schans. De ontwikkelcombinatie van Vorm Ontwikkeling en Ballast Nedam Ontwikkelmaatschappij won in 2011 een tender voor de bouw van de campus. Deze combinatie, VOF Leidse Schans, realiseerde de eerste fase met bijna 600 studentenwoningen in vier blokken. Syntrus Achmea kocht deze woningen namens zijn klanten, waarbij wij drie van de vier woonblokken in beheer nam. Het vierde blok kochten we zelf aan.

Een soortgelijke constructie geldt nu voor de woningen in de tweede fase. DUWO beheert via aanhuur twee nieuwe woonblokken met studenteneenheden. Bij een dergelijk overeenkomst is de goedkeuring van de AW nodig. Deze toezichthouder toetst de inhoud van het huurcontract en beoordeelt tevens een door de gemeente uitgevoerde markttoets.

Klaar voor de verhuur

De toestemming van de AW betekent dat we kunnen beginnen met de verhuur van de eerste woningen aan studenten. De in totaal 467 woningen liggen verspreid over twee woonblokken, één van zes verdiepingen en één van vijftien verdiepingen. Het gaat kwalitatief om soortgelijke woningen als de andere die DUWO al op de Leidse Schans aanbiedt.

Er zijn verschillende typen woningen: studio’s voor studenten tot 23 jaar (met verschillende woonoppervlaktes),   enkele tweekamerappartementen en grotere studio’s (ook met verschillende oppervlaktes) voor bewoners vanaf 23 jaar. Na aftrek van huurtoeslag (mogelijk voor alle woningen) komen de huurprijzen op minimaal € 254 en maximaal € 319.

Voor eerste woonblok werden vandaag de sleutels aan DUWO overgedragen. Het tweede blok volgt in juli. In totaal komen er op de Leidse Schans 1.900 woningen, waarvan een kleine 1.300 studentenwoningen. De laatste woningen worden medio 2020 opgeleverd.

Duurzaam

De twee nieuwe woonblokken op de Leidse Schans zijn in alle opzichten duurzaam. Ze hebben geen gasaansluiting en zijn extra geïsoleerd. In verwarming en heet water wordt voorzien door een combinatie van een warmtepompboiler, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW-installatie) en zonnepanelen op het dak.  

Taskforce

De gemeente Leiden, die meer studentenwoningen in de stad hoog in het vaandel heeft, is zeer blij met de nieuwe toevoeging. Daaraan wordt al jaren gewerkt met de gemeentelijke Taskforce Studentenhuisvesting, waarin ook de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden zijn vertegenwoordigd. “Het zijn mooie nieuwe woningen op een prima plek,” zegt wethouder Fleur Spijker van Duurzame Verstedelijking. “Goed nieuws voor alle (aankomende) Leidse studenten. En een mooi resultaat voor de Leidse Taskforce.”

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden