Mooi weer: pas op voor inbrekers!

25-04-2019

Het is nog geen zomer, maar het eerste mooie weer hebben we al gehad. En dan gaan inbrekers vaker op pad. Vooral ook naar studentenwoningen…

 

Uit landelijke en lokale criminaliteitscijfers blijkt dat in de zomermaanden het aantal woninginbraken fors toeneemt, vooral in studentenhuizen. Soms gaat het zelfs in 10 procent van het totaal aantal inbraken om studentenwoningen. Dat heeft alles te maken met het mooie weer, dat leidt tot veel wijd geopende ramen en deuren. En in studentenwoningen zijn voor inbrekers zo makkelijk veel lucratieve spullen te stelen. Denk bijvoorbeeld aan pc’s, laptops, iPads, smarthones en spelcomputers.

 

Voor het grijpen

Ook bij DUWO wordt dat beeld herkend. De Haagse teamleider beheer Sander Jongerling: “Het is inderdaad onze ervaring dat studenten heel makkelijk zijn met mooi weer. Je raam lekker open laten staan met de laptop zo voor het grijpen op je bureau. En deuren worden niet op het nachtslot gedraaid bij vertrek. Daarom plakken we in sommige complexen aan de binnenkant van de deur een sticker met ‘niet vergeten af te sluiten’. Toch blijft het lastig om te handhaven.”

 

Meelopers

“Maar een van de grootste problemen is wel dat studenten iets tussen de algemene toegangsdeuren van een complex leggen om makkelijk door te kunnen lopen, zeker in de zomer” zegt Albertien Wijma, teamleider beheer in Delft. “Dan lopen er dus ook allerlei ongewenste personen het gebouw binnen. En je hebt de meelopers: mensen die mee naar binnen gaan, terwijl jij de toegangsdeur van het gebouw binnengaat. Ook wordt vaak de deur geopend voor onbekenden die met een of andere smoes aanbellen. Als de bewoners beter zouden opletten, zou echt het overgrote deel van de inbraken kunnen worden voorkomen.”

 

Tips tegen inbraak

DUWO geeft de volgende tips om inbraak in je studentenwoning te voorkomen:

  • Doe je (kamer)deur op slot. Draai de sleutel minimaal één keer om. Zo kunnen inbrekers je deur niet met een stukje plastic openmaken. (De zogenaamde ‘flippermethode’. Snelst geklokte tijd om zo een deur te openen: iets meer dan 5 seconden.)

  • Laat ook bij een zomers feestje niet voor het gemak je (kamer)deur open.

  • Leg geen dingen tussen de drempel en de algemene toegangsdeur om die voor het gemak open te houden (bijvoorbeeld bij een zomerse barbecue in de tuin).

  • Zet je ramen alleen open als je zelf in de kamer bent. Op bovenverdiepingen (inbrekers gebruiken ladders), maar natuurlijk vooral op de begane grond!

  • Let erop dat niemand met je meeloopt als je je complex of studentenhuis binnen gaat. Doe de deur niet open voor onbekenden en spreek – zo mogelijk – ongewenste personen in het complex aan.

  • Hang nooit een adres aan je sleutelbos.

  • Zorg dat je kostbare spullen (laptop, iPad enz.) niet in het zicht liggen. Leg ze weg voor je de deur uitgaat.

  • Zeg niet op je voicemail of op social media dat je met vakantie bent.

  • Vraag een medebewoner om je brievenbus af en toe te legen als je met vakantie gaat.

 

Voor meer informatie kun je ook kijken op:

www.politie.nl

www.politiekeurmerk.nl

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden