Je studentenkamer via Airbnb verhuren loont niet

09-01-2019

Je studentenkamer via Airbnb verhuren is een slecht initiatief zo bleek maar weer eens uit een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam. Hier raakte een studente haar kamer om die reden kwijt.

De studente huurde een kamer bij DUWO voor 493 euro per maand, die ze via Airbnb onderverhuurde voor 157 dollar per nacht. DUWO ontdekte de illegale onderverhuur bij een bezoek vorig jaar juni na een anonieme tip. In de woning logeerde op dat moment een Argentijns echtpaar dat verklaarde hun logies voor vier nachten te hebben gereserveerd via Airbnb.

DUWO stapte naar de rechter en eiste ontbinding van de huurovereenkomst, evenals een boete van tienduizend euro, omdat in het huurcontract is opgenomen dat de woning niet mag worden verhuurd. De kantonrechter oordeelde dat de huurovereenkomst mag worden ontbonden, maar dat de geëiste boete te hoog was. De huurster moest binnen zeven dagen haar woning verlaten.  

Overtreding

Het is bij DUWO niet de eerste keer dat een studentenwoning illegaal wordt onderverhuurd. Met name enkele jaren geleden, toen verhuur via Airbnb vooral in de hoofdstad een grote vlucht nam, werd de overtreding nogal eens gesignaleerd. Het lijkt voor een student ook een leuke inkomstenbron: je hebt al een krap inkomen dus waarom zou je in het weekend, als je bijvoorbeeld naar je ouders bent, je studentenkamer niet onderverhuren aan toeristen? Maar als je dat doet, maak je je schuldig aan illegale onderhuur. Je overtreedt de wet.

Voor DUWO komt daarbij dat ze zich als studentenhuisvester inzet om zoveel mogelijk studenten aan een betaalbare sociale huurwoning te helpen. Die woningen zijn niet bedoeld om door te verhuren aan toeristen. Er wordt dan ook streng tegen op getreden. Het huurcontract wordt beëindigd en er kan zelfs een forse boete worden opgelegd.

Zo mag het wél

Overigens kun je als student je DUWO-kamer onder bepaalde voorwaarden wél onderverhuren aan derden.

Als je bijvoorbeeld tijdelijk gaat studeren of stage lopen in een andere stad, kun je je kamer tijdelijk aan een andere voltijdstudent verhuren. Dat gebeurt dan met toestemming van DUWO. Een zelfstandige woning mag je niet onderverhuren. Wel mag je hier iemand op je huis laten passen. Het gaat dan om ‘huisbewaring’. Over zowel legale onderverhuur als huisbewaring kun je alles lezen op de website van DUWO. Maar verhuur je studentenwoning dus niet via Airbnb of andere commerciële verhuurwebsites. 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden