ISH genomineerd voor Nationale Staalprijs

23-07-2018

In totaal zijn dit jaar 54 projecten ingediend voor deelname. In oktober wordt bekend wie de Nationale Staalprijs krijgen.

Opnieuw is DUWO genomineerd voor een prijs. Dit keer is het International Student House in Delft een van de drie genomineerden voor de Nationale Staalprijs op het onderdeel woningbouw. De prestigieuze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt.

Het International Student House (ISH) is genomineerd samen met het Kaaspakhuis in Gouda en de aardbevingsbestendige woningen in Loppersum. Het gebouw, een ontmoetingsplek voor internationale studenten en ruim 330 woningen voor die doelgroep werd met de projecten van de twee andere genomineerden uit acht projecten gekozen  Het werd ontworpen door het Delftse architectenbureau Cepezed en tussen december 2016 en maart 2017 in fasen opgeleverd als laatste onderdeel van de herontwikkelde TU-Noordcampus.

Weervaste gevelbekleding
De jury roemt in haar rapport voor de nominatie het gebruik van – vooral uiteraard – staal, maar ook van andere materialen en het ontwerp, de constructie en de uitvoering. Zo wordt bijvoorbeeld de ‘weervast stalen gevelbekleding’, ‘het uitkragende volume aan de Schiezijde’ en de ‘prominente transparante trappenhuizen’ geprezen: “Elk van de elementen is tot stand gekomen door de specifieke eigenschappen van staal doeltreffend te benutten en toe te passen om de gewenste vormgeving, uitstraling en effect optimaal te bereiken.”
Verder schrijft de jury onder meer: “In het ontwerp en de uitvoering van het International Student House zijn ook voor de stalen elementen drie aspecten van groot belang geweest. Ten eerste is veel aandacht besteed aan een zorgvuldig ontwerp en detaillering, zowel in esthetisch als bouwtechnisch opzicht. Zo is de detaillering van de trappenhuizen erop gericht om het concept van een zo transparant en elegant mogelijk glazen 'dopje' recht te doen. De minimale vormgeving vraagt immers een zo strak mogelijke detaillering, kennis van het materiaal en productietechnieken en uiteindelijk een feilloze uitvoering….”

Vijf categrorieën
De Nationale Staalprijs wordt sinds 1971 eens in de twee jaar uitgereikt aan projecten – nieuwbouw, verbouw of renovatie – in Nederland of het buitenland, die geheel of gedeeltelijk in staal zijn uitgevoerd. (Bij een buitenlands project moeten dan tenminste twee Nederlandse projectpartners zijn betrokken.) De jury kan projecten in vijf categorieën nomineren: utiliteitsbouw, industriebouw, woningbouw, infrastructuur en karakteristieke stalen bouwdelen. Voor elke categorie wordt een Nationale Staalprijs toegekend. Voor alle categorieën bij elkaar kan ook nog de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal worden toegekend.

In totaal zijn dit jaar 54 projecten ingediend voor deelname. In oktober wordt bekend wie de Nationale Staalprijs krijgen.

Eerder werd campus Uilenstede genomineerd voor de Award Beste Openbare Ruimte 2018. Die prijs ging in juni echter naar de herinrichting van het gebied de Binnenrotte in Rotterdam. De Staalprijs biedt nu een nieuwe kans op een trofee…

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden