Welkom Over DUWO DUWO Nieuws Het laatste nieuws

Heleen de Vreese over duurzaam vastgoed in Woningmarkt NL

Leestijd: 5 min

Het online vaknieuwsblad Woningmarkt NL/Vastgoedjournaal interviewde onlangs DUWO-bestuurder en voorzitter van de Raad van Bestuur Heleen de Vreese.

Ze gaat in het interview onder meer in op verduurzaming van het woningbezit, haar wensen voor kabinetsmaatregelen en het gebrek aan bouwlocaties. En ze heeft nog een vraag voor de lezers van het vakblad: hoe voorkom je dat energieslurpende airco’s verduurzaming onderuit halen…? Het hele interview is hieronder integraal te lezen.

‘Duurzaam gedrag versterkt het succes van duurzaam vastgoed’


WMNL interviewde Heleen de Vreese, bestuurder van studentenhuisvester DUWO. Deze gespecialiseerde woningcorporatie bezit en beheert ruim 32.000 woningen in Amsterdam e.o., Delft, Den Haag, Leiden, Wageningen en Deventer. “Voor duurzaamheid schakelen we ook onze huurders in. Duurzaam gedrag versterkt het succes van duurzaam vastgoed.”

Als 2018 ten einde is, wat hoopt u dan als organisatie te hebben bereikt?
De Vreese: “Vooral een hoger niveau van automatisering en digitalisering. We willen een grotere online dienstverlening voor onze klanten, die er immers sterk op zijn ingesteld om hun zaken online te regelen. Eind van het jaar zullen we een nieuwe website hebben, waarop studenten nog veel meer digitaal kunnen doen dan nu, zowel de Nederlandse als de internationale studenten. En we hopen dat ROOM.nl, het aanbodplatform waarop inmiddels een groot deel van onze woningen staat, dan is uitgegroeid tot het Funda van de studentenhuisvesting, met woningen van verschillende studentenhuisvesters. Verder staan ook nieuwe bouwlocaties voor zeker 1.000 woningen nadrukkelijk op het wensenlijstje, want de tekorten aan betaalbare studentenhuisvesting blijven torenhoog en de wachttijden lopen op.”

 

Wordt de verduurzaming van de woningportefeuille versneld ten opzichte van 2017?
“Jazeker, we willen versnellen! Dit jaar onderzoeken we bijvoorbeeld de mogelijkheid om restwarmte van datacenters op Science Park Amsterdam te gebruiken. Daarmee kunnen we 700 woningen verwarmen. En we zitten in de voorbereidende fase om twee studentencomplexen met waterstof te gaan verwarmen. Bij de verbranding van waterstof komt geen CO2 vrij en een van onze doelstellingen op duurzaamheidsgebied is om de gebouwgebonden energiebehoefte CO2-neutraal te hebben. In Deventer beginnen we met de bouw van een gasloos complex. Alle bestaande nieuwbouw is zo ingericht dat die makkelijk gasloos te maken is. Ook voor komende jaren hebben we beleid, onder meer gericht op de aanpak van oudere complexen en het gebruik van duurzame energiebronnen.

Verder schakelen we voor verduurzaming onze huurders in. We geven veel voorlichting, tips voor een lager energiegebruik, want duurzaam gedrag versterkt het succes van duurzaam vastgoed. En studenten zijn daar meestal prima voor te vinden. We hebben al jaren een succesvolle wedstrijd in energiebesparing tussen studentenhuizen, de Student Energy Race. Dit jaar breiden we die weer verder uit. Zelfs jaren na dato blijkt dat huizen die eerder meededen nog forse percentages energie besparen en dan heb ik het niet over een paar procent, maar over tientallen. Een kwestie van goede voorlichting en geslaagde bewustwording. Momenteel zijn we ook actief in gesprek met huurdersorganisaties om daken te benutten voor zonnepanelen.”

 

Op welke maatregelen van het kabinet hoopt u?
“Een ingreep in de verhuurdersheffing: afschaffing ervan, of als dat niet mogelijk is, inzet van de heffing voor corporaties, zodat ze kunnen investeren in uitbreiding, transformatie of verduurzaming. Verder hopen we dat het nieuwe Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting, dat nu in de maak is, ook daadwerkelijk een actieve sturing gaat bieden. Het wordt waarschijnlijk in oktober getekend, bij het Kencescongres. En we willen graag dat de WOZ-waardering uit het woningwaarderingsstelsel wordt gehaald. Bovendien hoop ik echt dat de Atad-regeling tegen belastingontwijking door multinationals, die per 1 januari in werking treedt, wordt afgeschaft. Die kost ons namelijk ontzettend veel geld…”

 

Verwacht u meer samen te werken met institutionele vastgoedbeleggers bij het ontwikkelen van woningcomplexen?
“Ja, vooral in combinatieprojecten. Feit is dat dit soort samenwerking lastiger is geworden. De wet- en regelgeving staat beheer in principe voor nog slechts maximaal tien jaar toe, al is verlenging mogelijk. Vastgoedbeleggers vragen meestal hogere huren, ook voor studentenhuisvesting, terwijl wij als sociale huisvester vrij scherpe grenzen aan de huurprijzen stellen. En hoeveel DUWO, met de laagste beheerlasten van de sector, aantrekkelijk is voor beleggers, is studentenhuisvesting toch een heel apart vak. Het handhaven van campuscontracten, de hoge mutatiegraad, het intensieve beheer en de verwerking van zo’n 20.000 nieuwe huurcontracten per jaar vragen de nodige expertise. Dat is dus niet de corebusiness van beleggers. Maar wij blijven alle mogelijkheden onderzoeken als het erom gaat meer studentenwoningen toe te kunnen voegen. Bij ons is momenteel bijna een kwart van onze ruim 32.000 woningen in beheer van zowel collega-corporaties als marktpartijen.”

 

Worden er bij DUWO (ook) woningprojecten vertraagd of uitgesteld door het tekort aan bouwpersoneel en –materiaal en de daarop volgende bouwkostenstijgingen?
“Bouwkostenstijging en tekorten aan personeel en materiaal zijn ook bij ons een zorg, maar tot op heden hebben ze nog niet voor uitstel of afstel van projecten gezorgd. We zouden het liefst meer bouwprojecten starten, maar het ontbreekt ons aan voldoende locaties. Ik sluit niet uit dat het in de nabije toekomst ook bij ons tot uitstel zal gaan leiden.”

En als laatste: welke vraag zou u de bouwsector willen meegeven?
“Onze ervaring is dat veel woningen ondertussen zo goed zijn geïsoleerd dat hete zomers mogelijk de installatie van airconditioning vereisen. Een probleem waarvoor ik graag aandacht vraag, want een energie slurpende airco in een verduurzaamde woning is de omgekeerde wereld… Is daar een goede oplossing voor?” (Heeft u antwoord op deze vraag, dan horen we dat graag via redactievastgoed.journaalnl)

Hier vindt u het oorspronkelijke interview

Nieuwsoverzicht