Foto: Marisa Beretta

DUWO tekent voor 250 studentenwoningen in Haarlem

04-06-2019

DUWO was een van de vele partijen die in Haarlem de samenwerkingsovereenkomst voor een university college in de voormalige Koepelgevangenis ondertekenden. Als studentenhuisvester deed ze dat uiteraard omdat het de bedoeling is dat ze hier de studentenvesting gaat verzorgen: 250 woningen in totaal.

 

De Koepel is een voormalige strafgevangenis, die tussen 1899 en 1901 werd gebouwd. Het is een van de drie koepelgevangenissen die Nederland rijk is en het gaat dan ook om een Rijksmonument. Het initiatief om een university college in het pand te krijgen komt van de eigenaar, stichting Panopticon. Daarvoor zijn inmiddels veel samenwerkende partijen bijeen, waaronder een Duitse en een Nederlandse onderwijsinstelling. Ook de gemeente, culturele organisaties, horeca en bedrijfsleven zijn vertegenwoordigd. Het onderwijs krijgt huisvesting in de (te restaureren en te verbouwen) Koepel zelf; op het terrein komen woningen te staan. Het gaat om 250 studentenwoningen, te realiseren door DUWO, en 100 jongerenwoningen, te bouwen door de Haarlemse woningcorporatie Elan Wonen.

Restauratieplan al goedgekeurd

De nieuwe onderwijsinstelling moet een ‘University of Small & Medium Business’ worden, met opleidingsprogramma’s op het gebied van ondernemerschap, circulaire economie en digitalisering & robotisering. Exacte programma’s worden nog ingevuld. Daarin zal ook wetenschappelijk onderzoek worden opgenomen. De onderwijsinstelling wil in 2021 beginnen met programma’s op HBO-niveau voor enkele tientallen studenten en hoopt binnen enkele jaren door te kunnen groeien naar 400-600 studenten aan wie ze geaccrediteerd academisch onderwijs kan bieden. Verder komen er in het gebouw onder meer een bioscoop, een boutique hotel, uiteenlopende horeca en hulpplatforms (MKB-hubs) voor projecten voor innovatie en duurzaamheid. In komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt en wordt financiering gezocht. Inmiddels zijn de restauratieplannen voor de Koepel al goedgekeurd door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden