Innovatieve technieken in huis

Energie besparen tijdens het douchen met Flatmates

Vanaf 2021 heeft DUWO in Leiden en Den Haag enkele pilots gedaan met de flatmate. Dit is een relatief simpele manier om energie te besparen. Deze plug & play douchewarmtewisselaar bestaat uit een plastic plaat die gemakkelijk over de bestaande vloer te plaatsen is en aangesloten wordt op de bestaande kraan. De warmte van het douchewater wordt via deze techniek hergebruikt zonder dat het water wordt gerecycled. Doordat koud water via leidingen in de plaat al wat is opgewarmd, hoef je minder heet water bij te mengen om precies de juiste temperatuur douchewater te krijgen. De meeste winst valt te halen in complexen waar de douche door meerdere studenten wordt gedeeld. Voor een goede werking is het wel belangrijk dat de flatmates regelmatig worden gereinigd.

HeatCycle
DUWO heeft de HeatCycle geïnstalleerd in een groot studentenhuis aan de Ruys de Beerenbrouckstraat in Delft. Dit is een warmtepomp die is aangesloten op de centrale verwarming en warmte onttrekt aan het afvalwater van het gebouw. Voordat het afvalwater in het riool terechtkomt, wordt het opgevangen in grote containers. Tussen mei en december 2022 werd dankzij deze technologie 36% minder gas verbruikt. Ook het elektriciteitsverbruik was gedaald. In totaal zorgde HeatCycle voor een energiebesparing van 40 procent. Dit is een technologische maatregel die DUWO relatief snel in onze gebouwen kan implementeren.

Slimme thermostaten
Om studenten te helpen met het tegengaan van verspilling van warmte, experimenteert DUWO met slimme thermostaten. Dat gebeurt onder andere met de En-Key, een ruimteregelaar die bestaat uit een zelflerende ruimtesensor en een radiatorventiel. Het radiatorventiel wordt draadloos aangestuurd door de sensor, die detecteert of er personen aanwezig zijn. De ruimtesensor bouwt een gebruikersprofiel op en houdt deze actueel bij. Bij afwezigheid of open ramen gaat de temperatuur automatisch vier graden naar beneden. In een studentenflat met 375 woningen aan de Roland Holstlaan in Delft werd na een jaar meten een gasbesparing van 20% gemeten.
Een ander voorbeeld is de Timer Thermostaat van ICY. Ook hier wordt gewerkt met een bewegingssensor, die onnodig stoken voorkomt. Daarnaast is het mogelijk om de hoogte van de temperatuur te begrenzen en een maximum- en minimumtemperatuur in te stellen.

Realtime energiemonitor Earn-E
DUWO heeft in bijna 120 studentenhuizen realtime energiemonitoren geplaatst. De energiemonitor is een apparaatje dat aan de slimme energiemeter wordt gekoppeld. Via een app is direct uit te lezen hoeveel energie er in huis wordt gebruikt. Als je de wasmachine of de waterkoker aanzet, kun je meteen zien hoeveel het gebruik omhooggaat. De app laat ook zien wat het verbruik kost. Volgens Netbeheer Nederland zorgt dit soort realtime inzicht in het energieverbruik voor gemiddeld 6,4 % minder stroomverbruik en 5,1% minder gasverbruik.                                       

Zero Energy Design
Door jaarlijks mee te doen aan de cursusmodule Zero Energy Design van de TU Delft wordt DUWO gevoed met nieuwe inzichten en technologieën op het gebied van verduurzaming, architectuur, wonen en beleving. Tijdens deze module worden studenten van de master Architecture uitgedaagd om een complex van DUWO te verduurzamen. Hieruit komen prikkelende ideeën voort, die DUWO weer kan meenemen bij het ontwikkelen van nieuwe projecten.