Overlast melden

Heb je last van je buren of huisgenoten?

De ervaring leert dat het helpt als je eerst zelf met de (vermeende) overlastveroorzaker gaat praten. Het kan zijn dat hij of zij zich helemaal niet bewust is van de overlast, of dat de overlast ergens anders vandaan komt.

Wij raden je daarom aan om de volgende stappen te volgen in geval van overlast: 

Stap 1: Ga met je buren of huisgenoten in gesprek
Praten helpt vaak. Hierbij een paar tips:

  • Wacht niet te lang voordat je in gesprek gaat, maar doe het wel op een rustig ogenblik, dus als de overlast er even niet is. Spreek de veroorzaker direct (of de volgende dag) aan over de overlast. Houd er rekening mee dat je buren misschien niet doorhebben dat zij overlast veroorzaken.
  • Bedenk vooraf goed wat je wilt zeggen: waar stoor je je precies aan? En wanneer en waarom?
  • Werk samen met je buren/huisgenoten, maak samen afspraken en zoek samen een oplossing. We merken dat het vaak het beste werkt als je met elkaar praat, zonder tussenkomst van DUWO. Je kunt dan direct afspraken met elkaar maken om de overlast te voorkomen.
  • Luister ook naar wat je buren/huisgenoten vertellen over de overlast, daardoor creëer je begrip

Het merendeel van de overlastklachten laat zich op deze manier met behoud van de onderlinge relatie oplossen.

Stap 2: Schakel de studentbeheerder, nestor of Resident Assistant in
Kom je er samen met je buren niet uit en is er een studentbeheerder, nestor of Resident Assistant actief in jouw complex? Schakel die dan in. Vraag of hij/zij je kan helpen, bijvoorbeeld door tussen jou en je buren te bemiddelen.

Stap 3: Schakel DUWO in
Je kunt DUWO inschakelen als je er samen niet meer uitkomt. Je kunt de overlast niet anoniem melden. Wij zorgen er uiteraard wel voor dat je naam niet wordt doorgegeven zonder dat jij daarvoor toestemming hebt gegeven. Na ontvangst van de melding gaat de sociaal beheerder met jou in gesprek over de overlast. Ook neemt de sociaal beheerder contact op met de overlast veroorzakende partij.

Het kan zijn dat wij je adviseren om een logboek bij te houden van de overlast. Schrijf kort en bondig de datum, tijd en overlastfeiten op. Deze korte aantekeningen kunnen later als bewijs gebruikt worden.

button

Ernstige overlastmelding die niet kan wachten?
Wanneer de overlast plaatsvindt in de avond, nacht, het weekend, buiten kantooruren of zo ernstig is dat je niet langer kunt wachten, schakel dan de politie in. Je kunt de politie bereiken op het telefoonnummer 0900-8844.

Breng daarna ook DUWO via een contactformulier op de hoogte van de overlast en het inschakelen van de politie. De sociaal beheerder neemt dan contact met je op.

Stap 4: Juridische procedures
In het uiterste geval kan DUWO een juridische procedure starten. Het moet dan gaan om langdurige en ernstige overlast en er moet voldoende bewijs zijn. Wij kunnen dan de rechter vragen om het huurcontract te beëindigen.

Een juridische procedure duurt lang en je krijgt lang niet altijd gelijk van de rechter. Je kunt meestal ook niet anoniem blijven.