Huurprijsopbouw en huurtoeslag

Op eigen benen staan en in eens zelf (financiële) zaken moeten regelen kan een uitdaging zijn.
We proberen te helpen waar nodig en zaken te verduidelijken. Zo ook de uitleg over de huurprijsopbouw en daaraan gelinkt de aanvraag voor huurtoeslag.

De totale huur die je betaalt bij DUWO is de (kale) bruto huur en de servicekosten bij elkaar opgeteld. Vanuit de belastingdienst wordt er voor de huurtoeslag gevraagd om een aantal (service) kosten door te geven, namelijk de kale huur en een aantal componenten uit de servicekosten, bij elkaar opgeteld. Dus niet alle servicekosten kan je meenemen in de berekening. De optelsom van je kale huur en de componenten voor de huurtoeslag wordt ook wel de rekenhuur of de subsidiabele huur genoemd. Dit is het bedrag waar de belastingdienst de huurtoeslag over gaat berekenen.

De servicekosten die je kan meenemen zijn de volgende:
Vuilkosten en schoonhouden
Gemeenschappelijk energieverbruik
Huismeester en sociaal beheer

Deze servicekosten worden iets anders benoemd bij de belastingdienst, maar komen op het zelfde neer:
Schoonmaakkosten voor gemeenschappelijke ruimten            
Energiekosten voor gemeenschappelijke ruimten                      
Kosten voor de diensten van een huismeester, flatwacht of buurtconciërge
Kosten voor dienst – en recreatieruimten (niet aanwezig bij DUWO)

Huurtoeslag

Huurtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst. De belastingdienst bepaalt of je recht hebt op huurtoeslag of niet. DUWO staat daar los van. Uitgebreide informatie over de huurtoeslag vind je op hun website onder toeslagen. Je kunt op de site van toeslagen.nl ook een proefberekening maken. Deze proefberekening geeft een indicatie van de hoogte van de toeslag, maar je kunt er geen rechten aan ontlenen.

Huur je een zelfstandige studentenkamer, dan kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. In een aantal studentencomplexen van DUWO kun je ook voor een onzelfstandige kamer huurtoeslag krijgen. Log via onderstaande knop in om te kijken of dit ook voor jouw kamer geldt. Hier vind je ook de gegevens die je nodig hebt om de huurtoeslag aan te vragen.

Accommodate

Accommodate studenten betalen ook voor de stoffering van de kamer (en eventueel voor de meubels). Dit bedrag vind je terug onder ‘servicekosten’. De huur van je kamer valt hierdoor wel iets hoger uit dan voor een standaard studentenkamer.

Vraagbaak

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden