Het antwoord op die vraag is ja, maar beperkt. Ook DUWO bouwt nog steeds kamers met gedeelde voorzieningen, zodat studenten samen kunnen chillen, koken en al die andere dingen doen die samenwonen zo gezellig maken. Het totale woonaanbod van DUWO bestaat voor 56% uit onzelfstandige woningen. Veel van onze klanten wonen dus samen. We zien, net als Jeroen, hier veel voordelen van in. Zo blijkt uit onderzoek dat samenwonen in een studentenhuis goed werkt tegen eenzaamheid. Er ontstaat immers een groepsgevoel. Iedereen let een beetje op elkaar en studenten voelen zich sneller thuis en veilig in hun nieuwe omgeving. Samen houden studenten zich ook makkelijker aan regels. Kortom, het is goed voor de sociale aspecten, maar ook voor de veiligheid in het complex en directe omgeving.
Leidse student Jeroen Salden:
Toen ik omarmd werd in het studentenleven met een leuk huis en studentenvereniging merkte ik hoe fijn dat was, omdat je je zo snel thuis voelt in zo’n stad
Waarom bouwt DUWO dan toch weinig kamers?
Dat antwoord is tweeledig. Enerzijds is het financieel niet rendabel om kamers te bouwen en te verhuren, die goed betaalbaar zijn voor studenten. Anderzijds willen onze klanten ook steeds vaker zelfstandig wonen.
Om met het eerste te beginnen: de bouw van kamers met gedeelde voorzieningen is nauwelijks goedkoper dan nieuwbouw van studio’s, maar de huuropbrengsten zijn wel veel lager. Een verhuurder mag minder huur vragen op basis van het zogenaamde Woningwaarderingsstelsel (ook wel het puntensysteem genoemd). Daarnaast bestaat er vreemd genoeg geen mogelijkheid voor de student om huurtoeslag te krijgen. Zo woont een student in een zelfstandige woning netto vaak goedkoper dan op kamers met gedeelde voorzieningen.
DUWO wil net als studenten, onderwijsinstellingen en gemeenten graag kamers bijbouwen, maar dan zal het Rijk twee dingen moeten doen: 1) het Woningwaarderingsstelsel voor kamers zo aanpassen, dat er voldoende huur gevraagd kan worden om de investeringen terug te verdienen. En 2) huurtoeslag mogelijk maken voor kamers, zodat de kamers ook betaalbaar zijn voor studenten, die immers geen of maar een beperkt inkomen hebben.
Wat wil de student?
Dan is het nog de vraag wat de markt wil. DUWO onderzoekt regelmatig de behoefte van haar doelgroepen. Wat wil de student van nu? Vervolgens wordt er gebouwd wat de markt vraagt. Uit onderzoek blijkt steeds weer dat er ook veel vraag is naar zelfstandige woningen. We zien dat onze klanten die starten in een studentenhuis na een aantal jaren willen doorstromen naar een eigen zelfstandige woning. Zelfstandige studio’s zijn ook dus erg gewild en DUWO’s aanbod bestaat momenteel voor een groot deel uit onzelfstandige woningen.
Zelfstandig wonen met een gezamenlijke ruimte
Wooncomplexen met zelfstandige eenheden hebben bij DUWO vaak ook een gezamenlijke ruimte waar bewoners kunnen samenkomen. Daar waar er geen gezamenlijke ruimtes zijn, kijken we naar mogelijkheden om die alsnog te ontwikkelen. Zo hopen we studenten toch ‘best of both worlds’ te kunnen bieden.
We hopen dat de oproep van Jeroen weerklank krijgt. Voor DUWO is en blijft het studentenhuis een onmisbaar deel van het studentenleven!
Jitse Brouwer, beleidsmedewerker DUWO - ook op
__________________________________________________________________________________________________________________________
Lees meer over