Welcome About DUWO DUWO News The latest news

Spullen internationale student in Delft voortaan hergebruikt

Reading time: 2 min

De achtergelaten spullen van ruim 1.100 vertrekkende internationale studenten in Delft krijgen een tweede leven. DUWO is bezig met een pilot en laat zoveel mogelijk ervan recyclen.

Internationale studenten wonen voor een kortere periode in een studentenwoning dan Nederlandse: een half tot twee jaar. Na afloop kunnen ze niet veel mee naar huis nemen. Tot voor kort gingen al die kort gebruikte spulletjes gewoon met het grofvuil mee. Sommige internationale studenten wezen ons er al op: “Toch zonde dat dat allemaal maar wordt weggegooid.”

Autostoelen en poetslappen
In Delft, waar deze maand ruim 1.100 studenten uit hun DUWO-woning vertrekken voor de terugreis naar huis, wordt momenteel een pilot gedaan om de achtergelaten spullen te recyclen. DUWO wijst de vertrekkende huurders erop dat ze hun spullen naar een kringloopwinkel kunnen brengen of op de Facebookpagina van hun studentencomplex kunnen aanbieden aan andere studenten. Wat er dan nog overblijft, wordt verzameld en uitgezocht door FM Portal Milieu, het bedrijf dat de schoonmaak van de kamers coördineert. Alle nog bruikbare keukengerei, bestek, potten, pannen, (magnetron)ovens, dekbedden, kussens, handdoeken, dekens, schoenen, kleren, tassen, petten, knuffels en wat zoal niet meer achterblijft, gaan naar organisaties voor hergebruik of recyclingbedrijven in binnen- en buitenland. Zelfs heel oude kleren, die niet meer draagbaar zijn, kunnen worden gerecycled tot materialen waarmee bijvoorbeeld vulling voor autostoelen, poetslappen, isolatiemateriaal of vloerbedekking kan worden gemaakt. Alles wat echt te slecht is voor hergebruik wordt weggegooid.

Wordt het niet eens tijd dat DUWO haar eigen ‘kringloopwinkeltje’ begint? Sociaal beheerder Nicolette Scholtes: “We hebben het wel eens geprobeerd: vertrekkende huurders konden overgebleven spullen op tafels achterlaten, waar nieuwkomers iets konden uitzoeken. Maar dat bleek toch te ingewikkeld. Nu doen we het zo. Veel duurzamer dan eerst en als mensen toch iets aan een ander willen geven, kunnen ze dat via de Facebookpagina’s van de complexen doen.”

 

Newslist